Markedsrapport november 2024

Oslo, 6. desember 2024

Valget i USA preget verdens børser i november. Verdensindeksen steg med 4,6%, hovedsakelig drevet av det amerikanske aksjemarkedet. Trumps valgseier fungerte som rakettbrensel for S&P 500, som fortsatte himmelferden og nådde nye rekordnivåer. Som forventet senket den amerikanske sentralbanken styringsrenten med 0,25%-poeng. De europeiske børsene endte svakt opp i lokal valuta, og Asia ned grunnet økt frykt for handelskrig. Det norske aksjemarkedet steg 1,6%, støttet av høyere gasspriser og sterk utvikling i forsvarssektoren. For obligasjonsmarkedene ble november en god måned, understøttet av høye styringsrenter og et forsiktig fall i kredittpåslagene.

Markedsoppdatering

Amerikansk politikk og makroøkonomi

Donald Trump og republikanerne sikret en overbevisende seier i det amerikanske presidentvalget, og «Trump 2.0» fremstår som bedre forberedt enn ved starten av hans første periode. Utnevnelser av lojale MAGA-støttespillere til sentrale posisjoner i statsapparatet, kombinert med republikansk kontroll over begge kamre, skaper forventninger om at mer av Trumps politiske agenda vil bli gjennomført. Dette inkluderer blant annet høyere tollsatser og lavere selskapsskatt.

Markedene har reagert positivt på Trumps retur, og det amerikanske aksjemarkedet har steget betydelig siden slutten av september, drevet av forventninger om skattereduksjoner for selskaper. I kontrast til dette har europeiske aksjemarkeder falt, tynget av økt frykt for høyere tollsatser og en eskalerende handelskrig.

Konsensusprognosene for BNP-vekst i USA i 2025 ligger nå på 2,0%, betydelig høyere enn eurosonens anslåtte vekst på beskjedne 1,2%. Interessant nok er forventningene til amerikansk vekst høyere enn de var på samme tid i fjor for 2024, til tross for økt politisk usikkerhet. (Det skal riktignok sies at forventningene da var svært lave, etter en periode med svært høy inflasjon og kraftige renteøkninger.) Likevel er det verdt å merke seg at effektene av Trumps skattepolitikk sannsynligvis ikke vil materialisere seg før i 2026, samt at høyere tollsatser og handelskrig også kan bli en byrde for amerikanske selskaper. Samtidig er eurosonens utfordringer betydelige, med Tyskland i økonomisk tilbakegang og Frankrike preget av politisk uro og et rekordstort budsjettunderskudd. Aksjemarkedet ser i hvertfall ut til å være overbevist om at «America is still the place to be».

Renter og valuta

I forkant av det amerikanske valget steg amerikanske statsrenter, drevet av forventninger om økte offentlige utgifter og høyere inflasjon under Trump 2.0. Etter valget har rentene falt noe tilbake, blant annet som følge av Trumps nominasjon av den moderate Scott Bessent som finansminister. Tiårs statsrenter endte dermed måneden noe lavere enn de startet.

Som ventet senket Federal Reserve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng under sitt novembermøte, og intervallet ligger nå på 4,5–4,75 %. Norges Bank holdt derimot styringsrenten uendret på 4,5 %. I valutamarkedet fortsatte dollaren å styrke seg mot de fleste andre valutaer, noe som reflekterer investorers tillit til amerikanske aktiva, samt at amerikanske renter falt mindre enn i mange andre land.

I obligasjonsmarkedene har kredittpåslagene fortsatt å falle og er nå på relativt lave nivåer, både innen høyrente og investment grade. Direkteavkastningen fremstår imidlertid som fortsatt god, takket være relativt høye styringsrenter fra sentralbankene.

Aksjemarkedet

November ble en sterk måned for aksjemarkedene, ledet av S&P 500 som steg med hele 5,9 %. Dette løftet verdensindeksen, som økte med 4,6 % (målt i USD). I Europa var de lokale aksjeindeksene så vidt positive, men falt målt i USD, i likhet med de asiatiske børsene.Oslo Børs skilte seg ut og steg med 1,6%, drevet av høyere gasspriser og økt usikkerhet knyttet til den globale sikkerhetssituasjonen.

Historisk utvikling for våre fond