Markedsrapport mars 2025

Publisert 04.04.2025

I mars ble aksjemarkedene nok en gang preget av president Trumps handelspolitikk. Markedsaktørenes tro på en «Trump put» svekkes for omtrent hver dag som går og en økonomisk nedtur i USA prises i økende grad inn. I starten av april var det «Liberation Day», der det blant annet ble innført en generell tollsats på 10% for all import med virkning 5. april. Verdensindeksen falt med 4,5% i USD (-10,6 målt i NOK) drevet av den regjerende uroen, mens Oslo Børs hadde positiv utvikling. Det nordiske høyrentemarkedet hadde nok en måned med positiv utvikling.

Markedsoppdatering

Handelskrig og geopolitikk

Mars ble preget av turbulens og geopolitiske faktorer fortsetter å ha betydelig innvirkning på aksjemarkedene, der Trump forblir sentral.

Troen på teorien om at Trump bruker børsene som en levende meningsmåling er i ferd med å svinne hen. Håpet har vært at han vil mildne sin drastiske politikk dersom aksjemarkedene reagerer negativt. Ting tyder hittil på at dette kanskje ikke er tilfellet lenger. Markedsaktører m.fl. ventet spent på annonsering av toller fra USA 2. april, en dag Trump har kalt for «Liberation Day». Med fasit i hånd kan man si at det ble en omfattende liste, og tollsatsene spenner fra 10 til 50%. Import fra alle land får en generell tollsats på 10% og import fra land der USA har tydelige handelsunderskudd vil få høyere tollsatser og er vurdert individuelt. Det åpnes dog for forhandling, så veien videre forblir usikker og mottiltak ventes. Videre virker det som at Trump møter motstand blant egne rekker med gryende misnøye rundt de økonomiske konsekvensene handelspolitikken til Trump får for USA. Siste ord er neppe sagt på denne fronten.

I slutten av måneden ble 80 av verdens største selskaper og viktig økonomiske institusjoner invitert til Beijing for en årlig konferanse. Pussig nok virker det å være Kina som forsøker å verne om verdenshandelen. Mens Trump bygger tollmurer åpnes tilsynelatende dørene inn til Kina.

Tyskland nærmer seg å få utført kraftige løft i forsvarsbudsjettet og vekstfremmende investeringer. I mars fikk man det nødvendige to tredjedels flertallet for å endre den grunnlovfestede finanspolitiske handlingsregelen. Dermed er det fortsatt medvind for europeiske forsvars- og industriaksjer.

Avventende sentralbanker

Under rentemøtet til Fed i mars ga de inntrykk av at det ikke hastet med å justere pengepolitikken. Styringsrenten ble som ventet holdt uendret i intervallet 4,25-4,50%. Selv om økt usikkerhet er et argument for uendrede renter i seg selv, mener Fed at innrettingen på pengepolitikken som føres er god og at de kan avvente mer informasjon. BNP-anslagene har på den annen side blitt nedrevidert for amerikansk økonomi og peker til en oppbremsing til litt under trendvekst.

ECB gjennomførte som ventet et kutt og innskuddsrenten er nå nede i 2,5%, men budskapet fra januarmøtet om at «retningen videre er klar» ble ikke gjentatt. Norges Bank og Riksbanken holdt rentene uendret, på henholdsvis 4,5% og 2,25%. I Norge skyldes utsettelsen inflasjonen, som har vært høyere enn ventet i det siste. I Sverige ble det signalisert at renten kan bli liggende på dette nivået i overskuelig fremtid. Trenden i svensk økonomi er positiv, dog trenger arbeidsmarkedet tid til å komme seg. Den amerikanske dollaren svekket seg ytterligere i mars, med en svekkelse på 4,1% mot euroen og 6,6% mot norske kroner.

Aksjemarkedene

Globale aksjemarkeder hadde nok en svak måned. Verdensindeksen falt med 4,5% i USD (-10,6 i NOK). S&P 500 var ned 5,6%, mens den japanske Topix-indeksen falt med 0,2%. Europeiske og nordiske aksjer falt med henholdsvis 4,2% (Stoxx 600) og 8,5% (VINX). Oslo Børs steg derimot, der hovedindeksen steg med 1,8%, og var sånn sett et lyspunkt under måneden.

 

Etter «Liberation Day» raste børsene dagen derpå. Myndigheter, selskaper og markedsaktører vil bruke den nærmeste tiden til å absorbere implikasjonene, og det er duket for mer usikkerhet og uro fremover. I den anledning minner vi om at et langsiktig perspektiv kan være klokt i disse tider.

Historisk utvikling for våre fond