Markedsrapport juni 2024

Oslo, 5. juli 2024

Juni ble en positiv måned i kapitalmarkedene. Verdensindeksen steg med 2,0% målt i dollar, til tross for nedgang for europeiske og nordiske aksjer. Oppgangen i verdensindeksen ble hovedsakelig drevet av IT-aksjer. Energiaksjer falt, noe som bidro til at Oslo Børs opplevde en nedgang på 1,6%. Det nordiske høyrentemarkedet fortsatte sin positive utvikling og har, i likhet med aksjemarkedene, levert solid risikojustert avkastning i første halvår. Lange renter falt noe, delvis på grunn av lavere enn forventede inflasjonstall. Den europeiske sentralbanken kuttet renten for første gang siden høsten 2019, i tråd med forventningene. Markedene forventer nå ytterligere to rentekutt i andre halvår, både i Eurosonen og i USA.

Markedsoppdatering

Makrobakteppet fremstår lyst for markedene
Det makroøkonomiske bakteppet ble etter alt å dømme en antydning lysere i juni, som følge av tiltagende økonomisk vekst kombinert med avtagende inflasjon. Konsensus anslår nå at den globale veksten vil nå 3,0% både i år og neste år, på linje med fjoråret. I USA ventes vekst på 2,4% i år, en oppjustering på halvannet prosentpoeng på bare tolv måneder. Også i Kina og Eurosonen er vekstanslagene blitt oppjustert, om enn i mindre grad. I Eurosonen er veksten for inneværende år anslått til bare 0,7%, men forventes å doble seg neste år.

De makroøkonomiske nøkkeltallene var riktignok litt blandet i juni. I USA viste arbeidsmarkedet styrke, men detaljhandel og industrisentiment skuffet. I Eurosonen falt innkjøpssjefindeksen (PMI).

Inflasjon og rentebeslutninger
Inflasjonen fortsatte å falle i de store økonomiene. I USA falt kjerne-PCE, Feds foretrukne inflasjonsmål, med to tideler til 2,6%. I Eurosonen falt kjerneinflasjonen med en tidel til 2,5%. Selv om inflasjonen har falt noe saktere enn enkelte har forventet, viser konsensusanslagene for neste år at den er på vei ned. I 2025 ventes inflasjonen å nå 2,4% i USA og 2,1% i Eurosonen, bare marginalt over inflasjonsmålene.

Den europeiske sentralbanken kuttet som ventet renten til 3,75% i juni. Markedene forventer nå knappe to rentekutt både i Eurosonen og i USA i andre halvår.

Lange renter falt noe i juni. I Tyskland sank tiårs statsobligasjonsrente med 16 basispunkter, til 2,50%. I Frankrike gikk rentene motsatt vei, slik at rentedifferansen mellom fransk og tysk statsrente økte til 0,76 prosentpoeng (fra 0,48). Dette skyldtes nok økt bekymring for at det franske fløypartiet RN kan vinne en majoritet i helgens valg, og at budsjettpolitikken og statsfinansene i så fall vil kunne bli satt under ytterligere press.

Norge og Sverige i utakt
I Norge ser det ut til at økonomien er i ferd med å gå inn for en såkalt «myk landing». Norges Bank hevet sine anslag for BNP, lønnsvekst og inflasjon, og konkluderte med at det ikke er grunnlag for rentekutt i år likevel. Første kutt i renten, fra dagens nivå på 4,5%, forventes nå først i mars.

I Sverige er imidlertid rentekuttene i full gang. Etter at Riksbanken kuttet renten (til 3,75%) allerede i mai, varslet den i juni at det ligger an til to eller tre rentekutt til i år. Bakgrunnen for dette er sentralbankens anslag om at inflasjonen snart vil falle under inflasjonsmålet, og at den økonomiske veksten vil være svak.

Kapitalmarkedene
Juni var en god måned for globale aksjer, med verdensindeksen MSCI World opp 2,0% målt i dollar, hovedsakelig drevet av amerikanske aksjer innen halvleder- og software-bransjen. En kronesvekkelse på 1,7% mot dollar pyntet på avkastningen for norske investorer. På Oslo Børs endte imidlertid flere måneders oppgang med en negativ avkastning på 1,6% (OSEFX). Hittil i år er børsen opp solide 10,4%.

Innen subsea og supply fortsatte oppturen. Paratus gjennomførte en IPO i juni, mens DOF Group annonserte oppkjøp av Maersk Supply i starten av juli. Aksjekursene i både Paratus og DOF steg betydelig etter disse nyhetene. Paratus er nå opp 10% fra IPO-en, mens DOF-kursen har passert hundrelappen, en oppgang på 82% hittil i år. For de som har vært med siden DOFs IPO for litt over et år siden, på kurs 28, har det vært en eventyrlig reise.

Det nordiske høyrentemarkedet hadde også en god utvikling i juni, og har levert solid risikojustert avkastning i første halvår. DNBs indeks for det nordiske høyrentemarkedet steg 0,8%, hjulpet av fallende kredittpåslag.

Historisk utvikling for våre fond