Markedsrapport juli 2024

Publisert 07.08.2024

Den positive utviklingen i kapitalmarkedene fortsatte i juli. Verdensindeksen steg med 1,8% målt i dollar. Amerikanske småselskaper gav en spesielt høy avkastning i måneden. Det nordiske høyrentemarkedet steg med 0,6%. Den amerikanske arbeidsledigheten økte mer enn ventet i juli, og lange renter falt ytterligere. Både den amerikanske og europeiske sentralbanken holdt styringsrenten uendret i måneden, men markedet priser inn flere rentekutt innen utgangen av året. Den japanske sentralbanken fortsatte imidlertid å gå strømmen, og økte styringsrenten for andre gang på 17 år. Republikanernes presidentkandidat Donald Trump overlevde et attentatforsøk.

Markedsoppdatering

Makroøkonomi
Konsensus forventer en global BNP-vekst på 3,1% både i år og neste år. I Eurosonen forventer økonomene dobling i BNP-veksten fra 0,7% i år til 1,4% neste år. I USA derimot, forventes det at BNP-veksten vil falle fra 2,3% i år til 1,7% neste år. Utviklingen i det amerikanske arbeidsmarkedet taler også for avtagende vekst. Arbeidsledigheten i USA økte mer enn ventet i juli, og har nå økt fra 3,4% i april 2023 til 4,3% i juli 2024.

Inflasjon og rentebeslutninger
Kjerneinflasjonen var uendret i både USA og Eurosonen forrige måned, men den har falt betydelig siden toppen. I USA har kjerneinflasjonen falt fra en topp på 5,6% i februar 2022 til 2,6% nå, mens den i Eurosonen har falt fra en topp på 5,7% i mars 2023 til 2,9% nå.

Den amerikanske sentralbanken holdt styringsrenten uendret på 5,25-5,50% i juli, men hintet om at renten kan settes ned ved neste sentralbankmøte i september. Markedet har stor tro på at dette kommer til å skje, og priser inn 1,2 prosentpoeng rentekutt innen utgangen av året. Flere markedsaktører er bekymret for at sentralbanken har ventet for lenge med å kutte styringsrenten, og at dette kan bidra til at økonomien havner i en resesjon.

Den europeiske sentralbanken kuttet styringsrenten til 3,75% allerede i juni, men holdt renten uendret i juli. Markedet priser inn ytterligere 1,1 prosentpoeng rentekutt innen utgangen av året.

Den japanske sentralbanken fortsatte imidlertid å gå mot strømmen, og økte styringsrenten for andre gang på 17 år.

Lange renter falt videre forrige måned. I USA falt tiårs statsobligasjonsrente med 37 basispunkter til 4,03%, mens den i Tyskland falt med 20 basispunkter til 2,30%.

Kapitalmarkedene
Den positive utviklingen i kapitalmarkedene fortsatte i juli. Verdensindeksen MSCI World steg med 1,8% målt i dollar. Russell 2000-indeksen, som består av amerikanske selskaper med relativt lav markedsverdi, gav en meravkastning på hele 8,9 prosentpoeng sammenlignet med den amerikanske S&P 500-indeksen. Dette er den høyeste månedlige meravkastningen til indeksen på 24 år. Hittil i år har imidlertid Russell 2000-indeksen gitt en mindreavkastning sammenlignet med S&P 500-indeksen (+12,1% vs. +16,7%).

Juli var ingen god måned for cybersikkerhetsselskapet CrowdStrike. En mislykket oppgradering av selskapets programvare den 19. juli resulterte i en av historiens største IT-sammenbrudd. Dette førte blant annet til flere tusen kansellerte flyvninger, utsatte sykehusoperasjoner og stans i banktransaksjoner. Selskapets aksjekurs falt med 39% i juli.

Amerikansk politikk
Republikanernes presidentkandidat Donald Trump overlevde et attentatforsøk under et valgkampsmøte i Pennsylvania. Sittende president Joe Biden valgte å trekke seg som demokratenes presidentkandidat, etter en svak prestasjon under en debatt med Donald Trump forrige måned. Sittende visepresident Kamala Harris ble valgt som demokratenes nye presidentkandidat. I skrivende stund impliserer bettingmarkedet en jevn duell mellom Harris og Trump i kampen om å bli USAs neste president.

Historisk utvikling for våre fond