Det globale aksjemarkedet steg med 2,5% (i kroner), og det var europeiske aksjer som gjorde det best. Oslo børs var blant de aller sterkeste, med en oppgang på 6,3%, drevet av oppdrett, energi, bank og forsikring. Trump ble innsatt som president i USA og tok umiddelbart grep (av varierende lovlighet) på en rekke områder. Spesielt viktig for aksjemarkedet: stadige trusler om økte tollsatser gir økte svingninger. For obligasjonsmarkedene ble januar en god måned, med fortsatt høye rentenivåer og et videre fall i kredittpåslagene.
Markedsrapport januar 2025
Publisert 07.02.2025Markedsoppdatering
Makroøkonomi
Det er fortsatt utsikter til en solid økonomisk vekst i 2025 og årene deretter, men Trumps personlighetsforstyrrede/geniale handelspolitikk (avhengig av hvem du spør), med stadige erklæringer av nye og økte tollsatser og trusler mot andre lands suverenitet, legger en demper på den gode stemningen.
Dette fikk vi et kjenne på nå i månedsskiftet januar/februar hvor Trump blant annet truet med toll på 25% på all import fra Mexico og Canada (to nære allierte), for deretter å trekke disse tilbake etter å ha fått noen rimelig tynne «innrømmelser» fra disse landene.
Slik oppførsel fra kanskje verdens viktigste statsleder skaper naturligvis mye usikkerhet i økonomien og finansmarkedene. Denne usikkerheten i seg selv påvirker økonomisk vekst negativt, og mye verre vil det selvfølgelig bli om han faktisk fortsetter å bygge opp tollmurer rundt den amerikanske økonomien.
Renter og valuta
Sentralbankene i USA og Norge holdt de korte rentene uendret og i Eurosonen kuttet man renten med 0,25 prosentpoeng. Det forventes videre nedgang i sentralbankrentene i Europa og Norge, men markedsoppfatningen er at det er mer usikkert om det kommer flere kutt i USA.
Utviklingen i de lange markedsrentene var omtrent flat i januar og «tiåringen» i USA, Tyskland og Norge lå ved utgangen av måneden på henholdsvis 4,5%, 2,5% og 3,9%. Økte forventninger til økonomisk vekst gir en høyere realrente. I tillegg har inflasjonsforventningene sneket seg oppover på grunn av nervøsitet for Trumps politikk med økte offentlige utgifter (f.eks. skattekutt) og redusert kapasitet i økonomien (toll, deportasjoner). Til sammen gir dette nokså høye renteforventninger.
I obligasjonsmarkedene falt kredittpåslagene videre og er nå på lave nivåer, både innen høyrente og investment grade. Direkteavkastningen er imidlertid fortsatt god, takket være det underliggende rentenivået (forhøyede styringsrenter og lange, risikofrie markedsrenter).
Aksjemarkedet
Januar ble en god måned for aksjemarkedene, etter en litt svak desember. Det var spesielt europeiske aksjer som gjorde det godt. Stoxx Europe 600-indeksen var opp 7,0% målt i dollar (6,3% målt i euro) mens den amerikanske S&P 500-indeksen var opp kun 2,7%. Den japanske Topix-indeksen var opp kun 1,7% (målt i dollar). For Oslo Børs ble det også en veldig sterk start på året: med hovedindeksen opp 6,3%, med spesielt viktige bidrag fra oppdrett, energi, bank og forsikring. Målt i dollar var oppgangen på hele 7,5%.