Invasjon i Ukraina og volatile markeder

Oslo, 25 februar 2022

Russlands invasjon av Ukraina er først og fremst en tragedie for sivilbefolkningen som er direkte rammet. Generelt sett er den heller ikke godt nytt for finansmarkedene.

Utfallet av konflikten er uforutsigbar, og konsekvensene for finansmarkedene mangfoldige. Målrettede sanksjoner vil slå hardt ut for Russlands økonomi, men har også ringvirkninger for selskaper langt utenfor Russlands grenser. Sanksjoner mot eksport av gass fra Russland har eksempelvis bidratt til at energiprisene har økt markant den siste tiden. Selskaper innen petroleumssektoren vil dermed øke sin inntjening så lenge sanksjonene vedvarer.

Frykten for vedvarende høye energipriser, og økt fokus på energisikkerhet, kan også bidra til at investeringer innen fornybar energi øker kraftig. Vi kan kanskje allerede se tendenser til dette de siste dagene hvor en rekke selskaper innenfor fornybar energi ble betydelig høyere verdsatt.

Økte energipriser vil imidlertid kunne føre til økt inflasjon og økte styringsrenter fra sentralbankene. I den grad krigen påvirker Russland og Ukrainas produksjon og eksport av jordbruksprodukter, vil også matvareprisene kunne øke. Våre rentefond er hovedsakelig investert i papirer med flytende rente, og vil derfor ikke rammes direkte av at sentralbankene setter renten opp. Det samme gjelder i en viss grad våre aksjefond, som har begrenset eksponering mot vekst- og høymultippelselskaper. Det er en fare for at risikoappetitten i markedene vil avta ytterligere. Vi holder imidlertid en knapp på at dette utgjør en kjøpsmulighet, snarere enn det motsatte.

Det er viktig å påpeke at mange av finansmarkedene allerede har korrigert betydelig siden årets start. I volatile markeder er det for investorene svært krevende å treffe riktige tidspunkter for inn- og uttreden av aksjemarkedene. I det lange løp har aksjemarkedene gitt en god avkastning for de som har sittet i ro, og ikke gjort kortsiktige beslutninger hver gang det har oppstått kriser som krig, pandemier og økonomiske nedgangstider.

Våre fond har ingen direkte eksponering mot hverken russiske eller ukrainske selskaper, og den indirekte eksponeringen mot disse landene er svært begrenset.

For å redusere effekten av svingninger i enkeltmarkeder, eller sektorer, anbefaler vi alltid å bygge diversifiserte porteføljer med en sammensetting av våre fond. Våre fem ulike anbefalte porteføljer er satt sammen etter forskjellig krav til risiko og tidshorisont.

Vi vil belyse situasjonen ytterligere i neste markedsrapport.

Har du noen spørsmål, ta kontakt på fondsinvestor@fondsfinans.no eller 23113000